1 päivä - Pilvinen, leuto ilma. Nuoskaa lumisatetta etelän ja ijän väliltä.
2 päivä - Pilvinen, etelä tuuli ja ankara märkä lumi sate.
5 päivä - Laskiais sunnuntaina pilvinen, leuto ilma.
7 päivä - Laskiaisena oli ilman sää aamusta pilvinen, itätuuli ja lumisatetta. Vaan ilta puoleen puoli sekeätä, väliin aurinko näkyi. Wanhat sanovat; millainen ilma laskiaissa, sellainen sää sären kutuna.
10 päivä - Hirmuinen lumituisku ja itätuuli, kylmää 4 astetta.
11 päivä - Hirmuinen lumituisku ja itätuuli.
12 päivä - Aamusta kova lumi tuisku ja etelätuuli, vaan iltapuoleen taukosi lumi sate ja ilma muuttui suojaksi.
Siinä kaikki maaliskuulta. Merkintöjä onkin jatkossa harvemmin, ihan jokaista päivää ei ole kirjattu. Kevään edistymistä saadaan silti seurata riittävällä tarkkuudella :)
Mietinpä tässä myös sitä, millainen joukko pienessä, noin 25 neliömetrin mökissä on talvella 1905 asunut. Rippikirjamerkintöjen perusteella suutarin kahdeksasta lapsesta vanhimmat, Maria ja Anna, ovat jo lähteneet Helsinkiin. Emmi on vielä kotona, ja on virheellisesti merkitty rippikirjaan isänsä vaimoksi! On varmasti vastannut taloudenpidosta ja pienemmistä sisaruksistaan, mutta siitä huolimatta, luulisi papin tietävän kuka on kenenkin tytär tai vaimo... tosin tämän pitäjän kirkonkirjoissa on kyllä kaikenlaista ja kaikenlaista puuttuu. Emmi muuttaa Helsinkiin isosiskojen perässä vuoden 1905 lopulla. Ida näyttää olleen vuoden 1905 piikomassa saman kylän talossa.
Mökissä asustivat siis vuonna 1905 suutarin lisäksi lapset Emmi, Hilma, Aapeli sekä kaksostytöt Eeva ja Miina, jotka täyttivät yhdeksän vuotta 31.maaliskuuta samana vuonna. Melko tiivistä on ollut talviaikaan, kesällä käytössä oli siihen aikaan yksi aitta. Tosin vielä tiiviimpää on ollut silloin kun kaikki lapset ovat olleet kotona.
Terveiset Helsingistä sinne maalle! Anna ja Maria ovat käyneet kuvauttamassa itsensä ja lähettäneet kuvan kotiväelle. |