Sivut

lauantai 27. syyskuuta 2014

Anna

Annasta minulla ei ollut juuri tietoa, muuta kuin että hän muutti Helsinkiin, meni naimisiin ja sai lapsia. Aloin selvittämään, löytäisinkö lisää tietoa Annasta ja hänen perheestään. Ja kyllähän sitä löytyy, kiitos  suutarin mökin piironginlaatikon ja internetin ihmeellisen maailman.

Anna (s. 1883) muutti todellakin Helsinkiin pian Marian jälkeen vuonna 1904. Arkistolaitos vapautti äskettäin henkikirjoja vuoteen 1910 vapaasti luettavaksi ja sieltä löytyi Anna: Hän oli ollut palvelijana Eläintarhan huvilassa, Piponiuksen perheessä. Näin ainakin siis vuoden 1905 henkikirjassa. Tässä kohtaa törmään omaan tapaani hutkia tutkimuksissa eteenpäin: Olen tämän tiedon kirjannut mahdollisesti jonnekin paperilapulle, jonka sitten olen kadottanut. Se, joka on Helsingin henkikirjoja selannut tietää, että tuollaisen tiedon etsiminen uudestaan sen varmistamiseksi on valitettavasti useamman illan työ - johon ei vielä ole ollut aikaa. Annan sisarentytär muisteli kuitenkin, että melkein jokainen Helsinkiin muuttaneista sisaruksista olisi ollut juuri Piponiuksella piikomassa, joten kaiketi muistan jotain oikein.
Toisen Annaa koskevan merkinnän ymmärsin sitten kirjata huolellisemmin: Anna näyttää muuttaneen serkkunsa, Hanna Forssin perheen luo, ja mainitaan tällä kertaa tehdastyöläisenä. Puuseppa Karl Richard Forssin perhe asui aivan Senaatintorin laidassa, Sofiankadun ja Aleksanterinkadun kulmassa. Mutta sekavaksi tämän tekee se, että Anna mainitaan saman vuoden henkikirjassa kahdessa paikassa. Kyse kuitenkin on mitä todennäköisemmin "meidän" Annastamme, eikä kahdesta eri henkilöstä. Olisiko sitten Anna muuttanut samaan aikaan, kun henkikirjoitusta on tehty, ja tullut kirjatuksi kahteen paikkaan.

Avioitumisen ajankohta ei ole tiedossa, mutta muistitieto kertoo, että Annalla oli kolme poikaa, joista yksi kuoli lapsena. Pojat Urho ja Mauri elivät aikuisiksi. Anna lapsineen kävi myös kesäisin lapsuudenkodissaan. Näistä vierailuista on muistana valokuvia, joita skannailen myös tänne kun taas pääsen itse suutarin mökkiin. Mutta äskettäin löysin piironginlaatikosta jotain mielenkiintoista! Löysin  kirjeen: Mauri oli jatkosodan aikaan rintamalta kirjoittanut Maria-tädille kirjeen. Maria-täti oli lähettänyt ruokapaketin, josta Mauri kiitti. Samalla hän kertoi, että Urho oli ollut kotilomalla rintamalta - ja arveli, että oli tehnyt Urholle hyvää nähdä lapsiaan.

Annan perhe asui kuulema Kalliossa, sisaren tytär oli käynyt siellä kerran kyläilemässä 1950-luvulla. Vielä pitäisi selvittää, kuka ja mistä oli Annan mies ja mitä tapahtui Urholle ja Maurille.



 
Anna ja miehensä; olisiko kihlakuva?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti