Sivut

perjantai 26. tammikuuta 2018

Löytöjä - ja menetyksiä

Suutarin vaimolla Marialla oli kaksi sisarusta, joista mainitsin aiemminkin lyhyesti. Vuonna 1843 syntynyt Juho oli Marian velipuoli, vuonna 1853 syntynyt Eeva sen sijaan täyssisar.  Kummastakaan ei ole tarinoita, mutta heidän elämänsä tietenkin kiinnostaa - ainakin tällaista sukuhistoriaan hurahtanutta. Olen vuosien mittaan silloin tällöin etsinyt heistä tietoa virallisista lähteistä, mutta en ole päässyt juurikaan eteenpäin.
Sitten taas eräänä perjantai-iltana ryhdyin selailemaan digitoituja rippikirjoja SSHY:n sivuilla, josko kuitenkin löytäisin Eevasta tietoa. Palaan aina silloin tällöin tällaisten "mahdottomien" tapausten pariin. Taito etsiä ja tulkita tietoa vanhoista asiakirjoista kehittyy ja aiemmin mahdottomalta tuntunut arvoitus ratkeaakin kuin itsestään. Dokumentteja myös digitoidaan jatkuvasti lisää, ja uudet asiakirjat tuovat tietysti uutta tietoa.

Ensinnäkin selvisi, että rippikirjamerkintöjen perusteella Eevaa todella pidettiin Ruojan Antin tyttärenä, vaikka kastettujen luetteloon isää ei ole merkitty. Eeva asui vanhempiensa kanssa 16-vuotiaaksi, jonka jälkeen lähti piikomaan. Talo vaihtui vuoden kahden välein, kuten tapana oli. Sitten vuonna 1875 Eeva on piikomassa  Kiimasjärven kylässä, Voiniemessä. Siellä lähistöltä löytyy Aution Juho, jonka kanssa Eeva vihitään 25.3.1876.

Jos ei harrasta vanhojen asioiden penkomista, on ehkä vaikea käsittää sitä iloa, jonka tunsin tässä vaiheessa. Tai ehkä ei; löysin kadoksissa olleen sukulaisen - hänellä näytti olevan perhe, siis jälkeläisiä, ehkä elossa olevia?

Juho ja Eeva muuttavat Autiosta Juhon veljen taloudesta  Mansikkaniemeen. Mutta heti taas on muuttomerkintä - seuraan sitä saman tien, ja löydän Juhon yksin. Hetken ihmeteltyäni palaan takaisin Mansikkaniemen sivulle ja luen tarkemmin kaikki merkinnät. Eeva oli kuollut 12.2.1877. Haudattujen luettelosta löydän kuolinsyyn: synnytys. Lasta  ei löydy kastetuista eikä haudatuista, joten ilmeisesti lapsi menehtyi äitinsä kohtuun.

Hetkeä aiemmin olin iloinnut "löytyneestä" sukulaisesta ja sitten jouduin hautaamaan hänet saman tien - samalla sain haudata ajatuksen hänen jälkipolvistaan. Kuolemaan johtanut raskaus ja synnytys oli 23-vuotiaan Eevan ensimmäinen. Miltä on mahtanut tuntua Eevan äidistä Anna-Maijasta - en edes halua kuvitella sitä tuskaa. Anna-Maija itse menehtyi sairauskohtaukseen vuotta myöhemmin kesällä. Väkisin tulee mieleen, että vaikuttiko suru Anna-Maijan terveyteen.

 Entä Eevan isoveli Juho? Lastenkirjan mukaan hän on kuollut vuonna 1852, eli 9-vuotiaana. Haudattujen luettelosta en kuitenkaan ole häntä löytänyt. Sanotaan, että pikkusisko Marian vanhin tytär olisi Helsinkiin muuttaessa asunut enonsa luona. Se tarkoittaisi Juhoa, mutta hänestä ei löydy muuta tietoa kuin lastenkirjan merkinnät. Tämäkin arvoitus on vielä selvitettävä, mutta tällä hetkellä näyttää  siltä, että Maria, suutarin vaimo, oli sisaruksista ainoa joka ehti omia lapsia saada.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti