Sivut

maanantai 1. tammikuuta 2018

Tammikuun ensimmäinen

Uuden vuoden kunniaksi palaan suutarin muistivihon pariin. Muistiin on kirjattu tarkasti ainakin parilta vuodelta tammikuun ja toukokuun säät. Vaikuttaa siltä, että tammikuun säistä ennustettiin kesän kasvukauden säät. Tässä alkupaloina tammikuun ensimmäisen päivän sää vuosilta 1905 ja 1906. Olen kopioinut kielen pääasiassa sellaisen kuin se on kirjoitettu, vain välimerkkejä  olen lisännyt tekstiin lukemisen helpottamiseksi.


1905 1 päivä
uuten vuoten päivä oli sekeä ja tyyni. Aurinko paistoi kaiken päivää, vaan yhten tunnin ajan päivä sytännä oli usvaa ilmassa, joka oli paikoin jäässä kiini, jota Wanhat ennustavat että jos usva on jäästä niin yläällä että rakkikoira sopii alatse juoksemaan niin se pakkanen ei vahinkoita kesällä toukoja. Vaan jos usva on jäässä kiini niin se pakkanen syäpi kesällä vilja vainijot. Uuten joulun iltana alkoi länneltä tuulin kovanlaisesti ja taivas meni puoli pilveen.


Wuotena 1906
tammiku 1 päivä eli uuten Wuoten päivänä oli sumuva eli usvaa jäällä joka oli vähän aikaa jäässä kiini vaan muutoin oli ilma aamusta sekeä ja kaunis ja tyyni vaan iltapuoleen puoli pilvinen

Miten on, onko tänään jäällä ollut usvaa ja onko koira mahtunut juoksemaan sen ali? Meitä nämä hymyilyttävät, mutta tuohon aikaan säiden ennustaminen otettiin ehkä vakavammin. Selviäminen seuraavasta talvesta oli vielä omasta sadosta kiinni.

Muistiinpanoista riittää julkaistavaa tammikuun jokaiselle päivälle, mutta en varmaan ehdi ihan joka päivälle julkaisua tehdä. Jatkossa varmaan yhdistelen päiviä, niin saadaan seurata, miten säät vaihtelevat.

Onnellista uutta vuotta myös sinulle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti