Sivut

sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Suunnitelmia...



Kun viettää aikaa lokakuussa mökillä, ei voikaan koko ajan olla ulkona, jos ei halua kompastella kiviin ja juuriin pimeässä. Siispä aikaa jää lueskella piironginlaatikon sisältöä. Sieltä paljastui 1980-luvulla tehdyn remontin suunnitelma. Olin itse mukana tämän toteutuksessa vastentahtoisena teininä, joten voin sanoa, että aikalailla suunnitelman mukaan mentiin.


Remontti tehtiin vanhaa arvostaen ja säästäen, mutta sen aikaisilla materiaaleilla ja tietämyksellä. Lasivillaa ja muovitapettia säästämättä... Seiniin on laitettu ilmeisen turha ja jopa haitallinen lisäeristys hirren sisäpuolelle. Lasivillaa on eristeenä niin seinissä, välikatossa kuin lattian allakin. onneksi vanhan lattialankut saatiin säilytettyä.


Mökki on onneksi mäen päällä, kuivalla paikalla. Alapohjaan ei siis ylimääräistä kosteutta tule. Yksi huolestuttava kohta on kivijalka, joka on tiivistetty betonilla jossain vaiheessa, eikä tuuletusraoista ole tietoakaan. Äitini mukaan kuistin kohdalla kivijalka on kuitenkin auki, joten ehkä tilanne ei ole ihan niin paha, kuin miltä äkkiseltään näyttää.


Palkattujen tekijöiden ammattitaitoa saa edelleen ihailla esimerkiksi pikkutarkassa listoituksessa. Hyvin tehtyä työtä on ikävä lähteä purkamaan, mutta hengittämättömät materiaalit on poistettava. Erityisesti harmittaa tuleva lattian avaaminen: lattia on kaunis, mutta sen alla olevat lasivillat on hyvä saada vaihdettua luonnollisempaan. Elävästi muistan vielä, kun teininä käytin kesälomastani kokonaista kaksi päivää kantamalla eristeenä käytettyä sammalta ja hiekkaa alapohjasta pihalle. Silloin se tuntui elinkautiselta rangaistukselta ;D


Sisäkatoissa oli alun perin leveät lankut. Ne kuitenkin päätettiin silloin 80-luvulla korvata kapeammalla, lomittain asetetulla laudoituksella. Syy uusimiseen oli muistaakseni se, että tuvan takkauuni oli jossain vaiheessa korvattu pienemmällä takalla, ja silloin takan kohdalle oli tehty kattoa "jämäpaloista". Nyt en ehkä tuon takia tekisi noin radiaalia muutosta, vaan pyrkisin hyödyntämään vanhaa ja hyväksymään erot materiaaleissa. Helppo tietysti jälkeen päin viisastella. Joka tapauksessa haluaisin laudoituksen sisäkatossa tasaiseksi, kuten vanhoissa katoissa. Näitä lautoja voisi varmasti maalattuna hyödyntää.


Ja mitä sitten löytyy välikaton ja vesikaton välistä? No sitä lasivillaan tietenkin! Toivottavasti ei muovia täältä eikä muualtakaan. Muistelen, että eristekerroksen alla olisi tervapaperi. Tännekin pitäisi saada luonnonmukaisempi eriste. Onneksi vesikatto on korjattu muutama vuosi sitten, eli kosteutta ei pitäisi päästä välikattoon muhimaan. 

Paljon olisi töitä edessä, mutta tietysti hyvin äkkiä jo suunnitteluvaiheessa tulee mieleen tapetit :) Myönnän, että olen niitä vähän katsellut (viimeksi tänään). Itse asiassa, tapettien vaihto on oleellinen osa talon pelastusta: 80-luvun tapeteissa näyttää olevan enemmän muovia kuin paperia. Seinien hengittävyyden merkityksen ymmärtää jokainen vähänkin vanhoihin taloihin perehtynyt. Siis hyvällä omatunnolla tapettien selailua :)

Jos sinulla on vinkkejä suunnitteluun ja toteutukseen, otan ne ilolla vastaan!


2 kommenttia:

  1. Näyttää hyvin tyypillisiltä 80-luvun ratkaisuilta. :)

    3 cm lisäeristys sisäpuolelle tuskin on tuhonnut hirsiseinää. Eikä muutenkaan kuulosta siltä, että mitään kovin fataalia olisi tapahtunut. Kannattaa tutkia ja tehdä arviota siitä, mitä ja missä järjestyksessä kannattaa lähteä tekemään. Vaikka mineraalivillat on mörkö vanhojen talojen parissa puuhaileville ja itsekin niitä olen tainnut jonkun kerran keskustelupalstoilla haukkunut, eivät ne rehellisesti sanottuna silti yleensä taloa tuhoa.

    Tuulettumattomuus on oikeastaan suurempi riski. Yläpohja luultavasti toimii ihan hyvin, jos ilma kiertää ja kosteus pysyy poissa. 3 cm lisäeristys hirren sisäpuolella tuskin myöskään seinää tuhoaa. Alapohjaan olisi hyvä saada tuuletusräppänöitä jokaiselle sivulle tai ainakin päästä tarkistamaan tilanne. Sanoit, että talo sijaitsee kuivalla paikalla mäen päällä, joka on varmaankin pitänyt alapohjan riittävän kuivana. Silti ilma olisi hyvä saada vaihtumaan, jotta esim. keväällä lumien sulaessakin kosteus pysyy poissa. .

    Pahoittelen, jos tuli liian suoria neuvoja. Mökki näyttää kivalta, siinä on paljon potentiaalia! Lattia on hieno, samoin ikkunat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aki lohduttavista sanoista :) Eihän tämän mökin tilanne ole missään tapauksessa huono, siinä olet ihan oikeassa.
      Sain muuten pari päivää sitten kännykkäni ujutettua kuistin nurkalta talon alle, ja sain kuvan ryömintätilasta. Kivijalka on tosiaan auki noin metrin matkalta avokuistin alta, ja näytti aurinko paistavan ryömintätilaan sieltä täältä, vaikka varsinaisia tuuletusaukkoja ei olekaan. Mutta niiden tekeminen ei mikään iso juttu ole.
      Suunnittelua tässä tehdään varmasti vielä pitkään, ja ennen kuin alan hutkimaan, niin tarkoitus on kyllä kutsua paikalle ihan joku asiantuntijakin.
      On se vaan mielenkiintoista, miten kehitys kehittyy: Tosiaan silloin 80-luvulla tuo remontti tehtiin ihan vilpittömästi 'vanhaa kunnioittaen'. Katsotaan sitten 30-vuoden päästä, mitä minun mahdollisesti toteuttamastani remontista sanotaan :D

      Poista